top of page

Wat is nu gezond?

Wat is dat nu juist, gezond? Er is zo ontzettend veel info rond te vinden dat we het bos door de bomen niet meer zien. Studio moed zet alles even op een rijtje vanuit onze orthomoleculaire achtergrond. Is een strikt dieet zinvol? Wat met suikers? En wat doen al die moetjes met onze mentale gezondheid? Maar vooral je bent #zwanger en je wilt het beste voor jouw lichaam en je baby.


Iedereen is zich ondertussen wel bewust dat gezonde voeding belangrijk is. Daar zijn we het met zijn allen over eens. Maar weten we eigenlijk wat gezonde voeding is? In de supermarkt vind je gezonde koeken, gezonde klaargemaakte maaltijden en zelfs gezond snoep met vitaminen.

We denken al snel: 'Oke, er staat biologisch en organisch op de verpakking, dit is goed voor me'. Helaas gaat het verder dan deze claims op de verpakking en kunnen we niet genoeg zeggen hoe belangrijk het is om een etiket grondig na te lezen.

Meestal zitten er een heleboel suikers, bewaarmiddelen en additieven in.


Naast de voeding heeft ons lichaam beweging nodig. Een hele dag zetel hangen of gespannen op een bureaustoel zitten is onnatuurlijk voor ons lichaam. Ons lichaam is gemaakt om te bewegen in de buitenlucht, te wandelen, nu en dan een korte inspanning te leveren en te rusten. Om goed te zijn zouden we elke 20 min een andere houding moeten aannemen of even de benen strekken. Maar zeg nu zelf, hoe vaak doen we dit? Bij studio moed kan je tot rust komen en je lichaam en geest verzorgen met onze #pre -& #postnatale #yoga en #workshops.


Evenwicht

Je kan een heel strikt dieet volgen en resultaat boeken. Maar een relaps is hier bijna altijd het geval. Bovendien is strikt dieet een shock voor jouw lichaam en terugkeren naar je oude eetpatroon na een strikt dieet is dit evenzeer.

Er zijn veel verschillende dieetstijlen die je kan volgen en elks op hun beurt geweldige resultaten beloven. Eerlijk? Wij geloven niet in strikt en detox, ons lichaam ervaart er stress bij wat op zijn beurt voor verzuring zorgt. Mentaal is dit ook niet te onderschatten, want je onthoudt je van alles waar jij van geniet en uiteindelijk verlang en grijp je er terug naar wanneer je het druk hebt of stress ervaart.


Zo kan het ook


Probeer eens te luisteren naar jouw lichaam. Is het onverzadigbaar? Denk dan eens na over jouw eetpatroon. Ons lichaam blijft een hongersignaal uitsturen wanneer het onvoldoende voedingstoffen kan opnemen uit de voeding dat je consumeert.

Voel je je niet goed in je vel en wil je verandering? Begin dan eens 's ochtends warm te ontbijten en schrap de sluipende suikers zoals granola, fruityoghurt, confituur en bokes met choco. Warm betekent voor ons lichaam rust en comfort, geen stress. Het gaat hier over herkennen wat goed is voor ons lichaam. Als je toegevoegde suiker kan vermijden bij de start van de dag doe dat dan. Op deze manier breng je verandering in je levensstijl op een milde manier.


Het zit hem in de combinaties

Ons lichaam is oeroud. Het is niet gemaakt om grote hoeveelheden voedsel te verwerken en al zeker niet geraffineerde producten waar alle mineralen, vitamines, eiwitten, enzymen en vezels zijn uitgehaald.

Geraffineerde voedingsmiddelen of lege voedingsstoffen zijn gezuiverd. Er blijft dan een zuiver koolhydraat over dat ontdaan is van alle mineralen vitamines, eiwitten, enzymen en vezels. Ons lichaam kan op deze manier de suiker heel snel omzetten in energie wat een suikerpiek kan veroorzaken. Elke piek komt met een dip en die dip maakt je moe en laat je nog meer verlangen naar eten of #koolhydraten en #vet. Als je hier vaak aan toegeeft, krijg je hoogstwaarschijnlijk teveel voeding binnen waardoor je lichaam de overtollige energie gaat opslaan als vet of de fysieke verandering: extra kilo's.

Probeer voor volkoren te gaan, zuurdesem en vermijd toegevoegde suikers. Eet zowel bij je lunch als avondmaal hoofdzakelijk groenten en combineer deze met rijst,graan, aardappel of vlees, ei, vis en kaas. Deze combinaties zorgen voor een optimale opneembaarheid van de voedingstoffen en het vermijden van de geraffineerde voedingsmiddelen zorgt ervoor dat jouw bloedsuikerspiegel stabiel blijft waardoor de #cravings ook weggaan.


80/20


Ookal lijkt het voor ons een evidentie om compleet te stoppen met suiker, het is een pittig parcours en je mag er al eens van afwijken. We willen je gewoon meegeven dat suiker ons lichaam stress geeft en dat veel ziektebeelden hieraan gelinkt worden. Bovendien is het verslavender dan roken of drugs maar is het wel sociaal aanvaard.

Wij bij studio moed gaan voor #zelfliefde en #zelfzorg en dat betekent ook bewust worden van wat ons lichaam nodig heeft en wat het ziek maakt.

En moet je dan strikt zijn in het mijden van #suiker? Neen, herinner je er gewoon aan wat het met je lichaam doet. We vergelijken het graag met rimpels, ook al vinden wij die charmant en de mooiste levenslijnen van jouw unieke zelve. Simpel, je huid verzorg je ook goed, het is iets zichtbaar en we willen er goed uit zien. Hier smeer je toch ook geen acne bevorderende crèmes op? Wel dat is net zo met suiker, maar dan binnen in jouw lichaam.

Af en toe eens zondigen mag, maar ga voor 80% gezond en 20% zondigen.

Wij helpen je graag bij een aanpassing in jouw levensstijl. Heb je na het lezen van deze blog nog vragen of wil je een advies op maat? Stuur dan een mailtje naar info@studiomoed.com1 Comment


Yaell Van Dingenen
Yaell Van Dingenen
Sep 27, 2021

Een hele goede blogpost, dit geeft me weer courage of zin om weer meer werk te steken in eten. Of om bewuster om te gaan met wat ik eet. En het is af en toe wel eens nodig, stilstaan.

Like
bottom of page